BÝVALO DŘÍVE JÍDLO ZDRAVĚJŠÍ?
Trochu se na to mrknem. Za prarodičů a dříve, bez ledniček v každé domácnosti i v krámech bývaly masné výrobky a ryby riskantní. Prodávalo se na trhu. Mléko také, formaldehyd byl užíván aby maso bylo poživatelné delší dobu, kuřecí bývalo problematické, vejce také, a je to jen pár generací co se mléko pasteurizuje všeobecně. Do okurčiček se přidávalo trochu mědi aby vypadaly k světu.
Pak tu byl problém uživit tolik milionů lidí, dnešní přežrané generace hází jídlo do koše, zatímco ještě pro moji babičku hodit kůrky do popelnice byl hřích, dnes se plýtvá, co bude zítra ví bůh. A tak se rodily různá jídla a pochutiny třeba hořčice nebo kečup, protože zasmrádající maso nebo ryby musely být ochuceny, ono i pepř byl vyhledáván a dobře placen pro to samé, díky němu Kolumbus narazil na Ameriku když hledal snadnější cestu do Indie. Chleba také moc dlouho nevydržel, také plesnivěl, a dnes se přidavají různé hnoje aby to vydrželo.
Slepice normální cestou nesnáší vejce po celý rok, a snáší jich málo. Tak se slepicím dávají hormony, a vyprdávají je na běžícím pásu, doslova. Totéž hovězí, to si dříve málokdo dovolil, dnes do nich hustí různá antibiotika a jiné hnoje, ale kráva vyroste za rok, a ono to je pak levnější. Rajské bývaly chutnější zato se dřív nekupovaly po kilech, když bylo moc dešťů nebo málo, moc zimy nebo nějaké jiné problémy, bylo jich málo a cena vysoká. Tak tu máme v laboratořích vylepšenou zeleninu a ovoce, ale už to není ono.
Mléko, maso, sýry máslo a jiné dnes obyčejné věci jsou obyčejné dnes, jsme nanejvýš třetí generace která se nají 3x denně, nebo se cpe v jednom kuse, stačí otevřít ledničku, nebo jít na roh si něco koupit, nebo naklepat na appku, a za pár minut mám pizzu nebo cokoliv rovnou domů.
Ale nic není zadarmo, aby tomu tak bylo, je to vše geneticky upravené aby bylo vše v hojnosti. Nemůžeme spolehat na vrtkavé počasí i kdyby se Greta ustávkovala, nelze čekat až se slepice uráčí, nebo čekat pět let až z telata bude kráva, nebo se spokojit s těma pár litrama mléka, a to až krávu bejk oplodní a bude mít to tele. Dnes krávy dávají mléko v hojnosti a jsou ještě panny.
Čokoláda už není pro pracháče, od doby kdy Milton Hershey vynalezl ošizené tabulky čokolády, je tam sice kakao, ale málo. Prostě něco za něco. Můžete jíst organické jídlo, většina toho je sice za organické spíš vydávané, ale zato je to drahé. Kdyby jídlo bylo tak normální jako dříve, tak bysme také nevyhazovali starý chléb, maso by bylo jednou za čas, a ještě po WW2 si ne všichni mohli dopřát vejce denně. Ne u nás, všude na světě.
Fast food je sice hnůj, ale je to levné a rychlé, dnes ženy už nejsou v domácnosti, chodí do práce a nebudou doma péct poctivý chleba, jí se jinde. Fast food je dnes třeba, hnůj, ale buď to nebo co?
Ale jinak - na něco kafrat musíme. Zapijem dnešní jídlo sodovkou, třeba coca - colou, která bejvala lék, lidé mívali bolesti břicha po tom "zdravém jídle" sám Pemberton zemřel na rakovinu žaludku, a zasvětil svůj život na kreaci léku. Z toho po různých modifikacích udělali sodovku, a málokdo dnes pije jen vodu. Kostky masoxu a jiné polotovary také nejsou to pravé, ale je to praktické. Málokdo si může dovolit vařit doma z poctivých ingrediencí, stojí to čas, a více peněz. A je moc lidí, co nemívají obě věci najednou. Tak se naperem polotovarů, hotového jídla, sednem k počítači a budem kafrat že ani cibule už není co bývala.
Nic si z toho nedělejte, dřív bysme byli rádi že máme tu cibuli, a kafrali bysme nad nedostatkem všeho. Dnes co zbyde hodíme do koše, a koupíme další hnůj.
BÝVALO DŘÍVE JÍDLO ZDRAVĚJŠÍ?
(Článek už je starý. Interní diskuse k němu byly uzavřeny.)Žádné komentáře